Om oss

Här på gården Ämta mellan Tjällmo och Prästköp bor jag, min mamma Eva och min son Caspian. 

Just nu finns hästarna Ally, Touch of Bernstein, ridponnyn Golden Delicius och welshhingsten Kulltorps Neon på gården, dessa äger vi själva. Vi lånar också en charmig shettisherre, Plutten, som är sällskap till Neon och "åk-ponny" till Caspian. Vi har även dalmatinern Gandiano och liten uppfödning av perserkatter. 

 

Jag, Olivia Ryman, är född -87 och har haft egen häst och ridit sen jag var 2 år, tack vare en väldigt hästgalen mamma som hållt på med hästar sen hon var 6 år. 

Genom åren har jag tävlat upp till  ca Msv klass i dressyr, hoppning och fälttävlan, varierande på ponny och häst. Jag har satsat på att köpa, utbilda, tävla och sälja ungponnyer sedan jag var 16 år då jag är liten till växten och jag tycker att även ponnyer är "värda" en god grundutbildning och detta har varit mycket uppskattat av mina köpare. Jag har alltså inte satsat på en tävlingskarriär för egen del utan tycker att grunden är den roligaste, att se sina hästar utvecklas och göra sig bra på tävlingsbanorna i den gren som passar dom bäst (helst alla tre), sälja dom till en ny ung kille eller tjej som uppskattar en välriden ponny, det är min grej! 

Mellan 2009 och 2011 gick jag ridlärarutbildningen på Vretagymnasiet, den är likvärdig med Strömsholm men med mera praktik och ridning än deras. Jag är alltså utbildad ridlärare och har gjort godkänt yrkesprov av Svenska Ridsportförbundet. Skillnaden mellan en tränare och en ridlärare är att ridläraren sätter mer fokus på ryttaren och dess ridning och mindre på hästen eftersom vi är utbildade för att jobba på ridskola där inte hästens utbildning är i fokus. Men vi har större krav på "allroundridning" än vad en tränare har, vi måste göra terrängprov, vi måste kunna hoppa en bana på 110-120 cm och rida ett program på LA-nivå för att bli godkända. En tränare måste visserligen tävla högre i sin gren, men det räcker också med den grenen och inga fler. Vår utbildning är på två års heltidsstudier så vi läser mycket hästlära, pedagogik, rider för tränare varje dag, rider in unghästar och lär oss såklart hur man har en lektion på 10 ekipage på ett säkert och bra sätt. Vi måste helt enkelt kunna "allt" om hästar och ridning och jag är sjukt glad att gick denna utbildning! 

 

Som hästutbildare är variation och allsidighet mina nyckelord. Vilken gren hästen än passar bäst för så får den ändå portioner av de andra. Alla hästar hoppas, alla rids ut, alla dressyrarbetas och har jag möjlighet att åka till Mantorp så får de såklart prova terrängbanan också! Jag är absolut ingen "ridbaneharvare" utan dressyr och hoppning går att fixa ute också, vilket hästarna uppskattar och ökar hållbarheten. På gården finns härliga ridvägar och en ridbana på ca 25 x 55 m med hinderpark. Från sommaren 2015 finns också en terrängbana anpassad för ponnyer eller unghästar här. Hindren ligger mellan 50 - 70 cm, i blandad terräng. 

Hästar som kommer hit på inridning blir jobbade av både mig och min mamma, vi delar upp det så att hon gör det mesta av hanteringen o markarbetet medan jag sköter så mycket uppsuttet som möjligt. Detta både för att hon har över 45 aktiva "hästutbildningsår" i bagaget och för att jag ska spara lite tid, det är ganska krävande att vara ensamstående mamma till en 4åring! 

Som ridlärare har jag haft alla möjliga olika elever och hästar, barn och vuxna, hoppryttare, dressyrryttare, tornerspel, Working Equitation, halvblod, paint, araber, nordsvenskar, islandshästar, ponnyer mm... Ras spelar ingen roll, hästarnas utbildning följer samma röda tråd vilken ras eller storlek de än har, det tycker jag är viktigt! Och oavsett gren eller nivå så är jag lika noga med sits och balans och att hitta rätt övningar för rätt ekipage som eleven även får i "hemläxa". Jag är även på och petar om rätt lindade ben, rätt utrustning, ger förslag på stretchövningar mm. Jag går helt enkelt in i tränarrollen fullt ut och vill verkligen att mina elever ska lyckas med sina mål och att hästarna ska må och bli så bra som möjligt! 

Du kan markera viktig information eller meddelanden i texter som denna.